Súsošie sv. Juraja z dielne Majstra Pavla z Levoče komplexne zreštaurovali

27.04.2007 Levoča

Levoča 27. apríla (TASR) - Bočnú kaplnku v Chráme sv. Jakuba v Levoči opäť zdobí súsošie sv. Juraja bojujúceho s drakom umiestnené na pozadí nástennej maľby dokresľujúcej legendu.
Reštaurátorské práce vzácneho sakrálneho diela zo svetoznámej dielne Majstra Pavla sa začali vlani vďaka finančnej podpore nemeckej nadácie, ktorá poskytla takmer 1,5 milióna korún. Vynovené dielo dnes v podvečer slávnostne posvätia.
Súsošie naposledy reštaurovali v 70-tych rokoch minulého storočia bratia Kotrbovci z Českej republiky. Po 35 rokoch sa dočkalo komplexnej obnovy, pod ktorú sa podpísal kolektív Reštaurátorského ateliéru v Levoči. \"Podarilo sa nám zreštaurovať sochu spolu s prislúchajúcou nástennou maľbou, ktorá tvorí ojedinelú kompozíciu, s akou sa v sakrálnych objektoch bežne nestretávame, \" priblížil jedinečnosť diela vedúci ateliéru Ivan Tkáč.
Podľa historičky umenia Evy Špalekovej nástenná maľba vznikla ako súčasť plastického diela a dejovo ho dotvára. \"Pokiaľ viem, podobné spojenie sochárskeho výjavu s maľbou na Slovensku nenájdeme\".
Dielo je umiestnené v kaplnke datovanej rokom 1515. Súsošie je z dreva, ktoré \"pracuje\", takže kôň, na ktorom sedí sv. Juraj, je vovnútri dutý. To viedlo reštaurátorov k myšlienke, či autor neumiestnil vo vnútri sochy nejaký odkaz, čo sa však nepotvrdilo.
 

Vyberte región